Het jaar (online) goed afsluiten

Het jaar (online) goed afsluiten

Wat een schooljaar! Jij en je leerlingen hebben de afgelopen maanden alles gegeven. Toe aan vakantie? Voor het zover is, wil je het jaar goed afsluiten. Kun je wel wat inspiratie gebruiken? In deze blog geef ik je een aantal on- én offline ideeën.

Zwaai het jaar uit

Letterlijk het jaar uitzwaaien? Laat je leerlingen een filmpje maken waarbij ze zwaaien naar de camera. Monteer de filmpjes achter elkaar. Zet er een boodschap van jou in of laat je leerlingen een boodschap meesturen. Een leuk muziekje eronder en versturen maar naar je leerlingen!

Tour de mentor

Let op: deze activiteit kost wat inspanning en dan voornamelijk van jou! Trek een middag (of misschien wel een paar) uit en ga op pad. Stippel een route uit langs de adressen van je leerlingen. Geef iedere leerling een kort aandenken van het afgelopen schooljaar. Bijvoorbeeld een leuke anekdote, maak samen een afstandsfoto of doe een klein spelletje.

Doe een zomerse lesbrief van Tumult

Bij Tumult hebben we een mooi archief aan zomerse lesbrieven. Vorige week maakten we nog het spel ‘Zomerse mysteries‘. Hierin moeten de leerlingen achter de oplossing komen van een aantal vreemde mysteries. Luisteren, samenvatten en doorvragen is cruciaal. Ook leuk om online te spelen. Of doe de lesbrief Ren de zomer in! Hiermee komt iedereen alvast in de vakantiestemming. Tip: in deze tijd kun je leerlingen natuurlijk niet door de school laten rennen. Doe in plaats daarvan de zomerquiz in de klas of online. Maak groepjes van drie, lees de vragen voor en laat leerlingen het goede antwoord noteren. Welk groepje komt als eerst achter het woord?

Een moment voor jezelf

Rapporten schrijven, oudergesprekken voeren en je klaslokaal moet nog schoon. De laatste weken van het schooljaar zijn best hectisch. En dit schooljaar misschien nog wel meer dan anders. Naast het jaar afsluiten met je mentorklas is het ook goed om dit te doen met jezelf.

Bijvoorbeeld:

  1. Schrijf alles op wat er in je hoofd zit. Zet een timer. Bijvoorbeeld 10 minuten. Bekijk wat je hebt opgeschreven. Streep dingen door die je los kunt laten. Maak een lijstje met dingen die je nog moet doen. 
  2. Blik terug op het afgelopen schooljaar. Maak drie kolommen. Schrijf in de eerste kolom op waar je trots op bent. In de tweede kolom wat je graag beter wilt doen en in de derde kolom hoe je dat gaat doen. Zo heb je alvast doelen gesteld voor volgend schooljaar.

Ik ben benieuwd hoe jij het schooljaar gaat afsluiten. Laat je een reactie achter in de comments?

Wil jij je alvast voorbereiden op het nieuwe schooljaar? Bekijk deze blog eens.

Gemaakt door:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over deze les

Vragen?

Over deze les of blog of iets anders? We helpen je graag!

Aan de slag met Tumult

Klik op de afbeelding van het fonds waar je mee werkt om de praktische informatie te downloaden.

Studievaardigheden
Sociaal-emotionele vaardigheden
LOB
LOB
Praktische informatie voor ouders

Digitaal werken met Tumult

In deze video leggen we uit hoe onze digitale omgeving werkt en waar je alles wat je nodig hebt voor je mentorlessen kunt vinden.

Docentenhandleidingen

Met onze kant-en-klare docentenhandleidingen wordt het voorbereiden van je lessen een makkie! In onze digitale leeromgeving kun je de lesvoorbereidingen direct gratis downloaden. Wil je liever een papieren lesvoorbereiding? Bestel een voordelig docentenpakket (leerlingenwerkboek + docentenhandleiding) in onze webshop.

Vragen of opmerkingen? Vul het contactformulier in.