Het jaar (online) goed afsluiten

Het jaar (online) goed afsluiten

Wat een schooljaar! Jij en je leerlingen hebben de afgelopen maanden alles gegeven. Toe aan vakantie? Voor het zover is, wil je het jaar goed afsluiten. Kun je wel wat inspiratie gebruiken? In deze blog geef ik je een aantal on- én offline ideeën.

Zwaai het jaar uit

Letterlijk het jaar uitzwaaien? Laat je leerlingen een filmpje maken waarbij ze zwaaien naar de camera. Monteer de filmpjes achter elkaar. Zet er een boodschap van jou in of laat je leerlingen een boodschap meesturen. Een leuk muziekje eronder en versturen maar naar je leerlingen!

Tour de mentor

Let op: deze activiteit kost wat inspanning en dan voornamelijk van jou! Trek een middag (of misschien wel een paar) uit en ga op pad. Stippel een route uit langs de adressen van je leerlingen. Geef iedere leerling een kort aandenken van het afgelopen schooljaar. Bijvoorbeeld een leuke anekdote, maak samen een afstandsfoto of doe een klein spelletje.

Doe een zomerse lesbrief van Tumult

Bij Tumult hebben we een mooi archief aan zomerse lesbrieven. Vorige week maakten we nog het spel ‘Zomerse mysteries‘. Hierin moeten de leerlingen achter de oplossing komen van een aantal vreemde mysteries. Luisteren, samenvatten en doorvragen is cruciaal. Ook leuk om online te spelen. Of doe de lesbrief Ren de zomer in! Hiermee komt iedereen alvast in de vakantiestemming. Tip: in deze tijd kun je leerlingen natuurlijk niet door de school laten rennen. Doe in plaats daarvan de zomerquiz in de klas of online. Maak groepjes van drie, lees de vragen voor en laat leerlingen het goede antwoord noteren. Welk groepje komt als eerst achter het woord?

Een moment voor jezelf

Rapporten schrijven, oudergesprekken voeren en je klaslokaal moet nog schoon. De laatste weken van het schooljaar zijn best hectisch. En dit schooljaar misschien nog wel meer dan anders. Naast het jaar afsluiten met je mentorklas is het ook goed om dit te doen met jezelf.

Bijvoorbeeld:

  1. Schrijf alles op wat er in je hoofd zit. Zet een timer. Bijvoorbeeld 10 minuten. Bekijk wat je hebt opgeschreven. Streep dingen door die je los kunt laten. Maak een lijstje met dingen die je nog moet doen. 
  2. Blik terug op het afgelopen schooljaar. Maak drie kolommen. Schrijf in de eerste kolom op waar je trots op bent. In de tweede kolom wat je graag beter wilt doen en in de derde kolom hoe je dat gaat doen. Zo heb je alvast doelen gesteld voor volgend schooljaar.

Ik ben benieuwd hoe jij het schooljaar gaat afsluiten. Laat je een reactie achter in de comments?

Wil jij je alvast voorbereiden op het nieuwe schooljaar? Bekijk deze blog eens.

Gemaakt door:

Over deze les

Vragen?

Over deze les of blog of iets anders? We helpen je graag!

Actuele lessen

We delen regelmatig actuele lessen die je direct in je lessen kunt gebruiken. Je vindt ze onder het menu-item Actuele lessen, aan de linkerkant. Wil je op de hoogte blijven van nieuwe lessen? Vul je gegevens in en we sturen je een mailtje als er een nieuwe les klaarstaat.

Welkom!

Heb je hulp nodig? Of heb je vragen of opmerkingen over deze omgeving of het lesmateriaal van Tumult? Vul het contactformulier in. Dan helpen we je op weg.

Aan de slag met Tumult

Klik op de afbeelding van het fonds waar je mee werkt om de praktische informatie te downloaden.

Studievaardigheden
Sociaal-emotionele vaardigheden
LOB
LOB
Praktische informatie voor ouders

Digitaal werken met Tumult

In deze video leggen we uit hoe onze digitale omgeving werkt en waar je alles wat je nodig hebt voor je mentorlessen kunt vinden.

Werken met onze interactieve powerpoints

In sommige van onze lessen vind je interactieve PowerPoint presentaties. Ben je benieuwd hoe deze lessen werken? Lees de instructie.

Docentenhandleidingen

Met onze kant-en-klare docentenhandleidingen wordt het voorbereiden van je lessen een makkie! In onze digitale leeromgeving kun je de lesvoorbereidingen direct gratis downloaden. Wil je liever een papieren lesvoorbereiding? Bestel een voordelig docentenpakket (leerlingenwerkboek + docentenhandleiding) in onze webshop.

Maak een vliegende start in 2024 met onze laatste actuele lessen

Gratis webinar op 7 september om 15:00

Werken met Tumult

In één uur vertellen we je over de opbouw en inhoud van onze werkboeken, het digitale aanbod en meer!

Tumult werkboeken

Welkom!

Leuk dat je aan de slag gaat met Tumult. Benieuwd hoe onze digitale omgeving precies werkt? In deze video leggen we het uit en ontdek je waar je alles wat je nodig hebt voor je mentorlessen kunt vinden.

Wil je deze uitleg liever niet volgen? Klik dan rechtsboven op het kruisje. Je kunt via het vraagteken rechtsonder deze uitleg altijd opnieuw starten.

Tumult Academy

Naast actuele lessen en werkboeken, vind je op onze memberomgeving sinds dit schooljaar ook Tumult Academy: online leerpaden en trainingen op school. Speciaal voor mentoren. Je kunt gratis een kijkje nemen in Tumult Tour.

Meer vragen?

Je kunt deze informatie altijd teruglezen via het vraagteken-icoontje rechtsonder in je scherm. Ook lees je hier meer praktische informatie per fonds, ontdek je hoe je docentenhandleidingen kunt aanvragen en wat je moet doen als je er niet uitkomt. 

Heel veel succes met de mentorlessen!