Een bijzonder jaar afronden: 3 tips

Een bijzonder jaar afronden: 3 tips

Nog even en dan is het toch echt zomervakantie. Kijken jij en je leerlingen er al naar uit? Je leerlingen hebben een zwaar jaar achter de rug, waarin ze veel individueel hebben gewerkt. Extra belangrijk om aandacht te besteden aan het jaar afronden. Weet jij al hoe je dat gaat aanpakken? In deze blog alvast drie tips om het schooljaar fijn af te ronden met jezelf en je leerlingen.

Een afscheidsritueel geeft houvast

Rituelen zijn al eeuwenlang belangrijk in onze samenleving. We gebruiken rituelen om betekenis te geven aan bepaalde momenten in het leven. Ook kunnen ze houvast geven bij een overgangsperiode, bijvoorbeeld de overgang naar een nieuw schooljaar. Een afscheidsritueel zorgt ervoor dat je leerlingen meeneemt in het afsluiten van een hoofdstuk en de overgang naar een nieuwe situatie. Het geeft hen de ruimte om ervaringen uit te wisselen over hoe ze de afgelopen periode hebben ervaren. En ook voor jezelf is een afscheidsritueel belangrijk, met een terugblik op dit jaar en een aanmoediging voor volgend schooljaar.

Mentorplan

Rapporten schrijven, oudergesprekken voeren en je klaslokaal moet nog schoon. De laatste weken van het schooljaar zijn best hectisch. En dit schooljaar misschien nog wel meer dan anders. Het jaar afronden, hoe doe je dat met een fijn gevoel? Blik eerst terug op het afgelopen schooljaar. Maak drie kolommen. Schrijf in de eerste kolom op waar je trots op bent. In de tweede kolom wat je graag beter wilt doen en in de derde kolom hoe je dat gaat doen. Zo maak je alvast een begin met een plan voor volgend schooljaar. Je plan verder invullen? Het onderdeel Mijn mentorplan in de Zomerspecial geeft je handvatten om een stevig plan te maken voor jouw komende mentorjaar.

→ Download gratis de Tumult Zomerspecial 20/21 (kennismakingseditie)

*Let op: ben je Tumult klant? Dan vind je de totale Zomerspecial in Tumult Actueel in Mijn Tumult.

Mentorgesprekken

Je hebt waarschijnlijk nog honderd to do’s op het lijstje ‘jaar afronden’ staan. Hoe fijn is het dan als jouw leerlingen hun eigen mentorgesprekken voorbereiden? En natuurlijk is het ook erg goed voor de leerling om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn/haar eigen gesprek. Met de lesbrief ‘Neem de leiding in je mentorgesprek’ in de Zomerspecial bereiden je leerlingen zich (samen met hun ouders/opvoeders) voor op hun mentorgesprek. Ze denken bijvoorbeeld na over welke onderwerpen uit de afgelopen periode ze willen bespreken en waar ze volgend schooljaar aan willen werken.

Zomerspel

Naast gesprekken, evaluaties en plannen kan een gezellig spel om het jaar af te ronden niet ontbreken. Organiseer een spelletjesmiddag, waarin leerlingen hun favoriete gezelschapsspel meenemen. Of speel het spel ‘Zomerse mysteries‘ uit de Zomerspecial met de klas. Hierin moeten de leerlingen achter de oplossing komen van een aantal vreemde mysteries. Luisteren, samenvatten en doorvragen is cruciaal. Ook leuk om online te spelen.

Ik ben benieuwd hoe jij het schooljaar gaat afronden. Laat je een reactie achter in de comments? En ben je benieuwd naar onze tips en de ideeën van andere mentoren voor het nieuwe schooljaar?  Boek dan een inspiratiesessie en laat je inspireren! In deze blog lees je er meer over. 

Gemaakt door:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over deze les

Vragen?

Over deze les of blog of iets anders? We helpen je graag!

Aan de slag met Tumult

Klik op de afbeelding van het fonds waar je mee werkt om de praktische informatie te downloaden.

Studievaardigheden
Sociaal-emotionele vaardigheden
LOB
LOB
Praktische informatie voor ouders

Digitaal werken met Tumult

In deze video leggen we uit hoe onze digitale omgeving werkt en waar je alles wat je nodig hebt voor je mentorlessen kunt vinden.

Docentenhandleidingen

Met onze kant-en-klare docentenhandleidingen wordt het voorbereiden van je lessen een makkie! In onze digitale leeromgeving kun je de lesvoorbereidingen direct gratis downloaden. Wil je liever een papieren lesvoorbereiding? Bestel een voordelig docentenpakket (leerlingenwerkboek + docentenhandleiding) in onze webshop.

Vragen of opmerkingen? Vul het contactformulier in.