Een bijzonder jaar afronden: 3 tips

Een bijzonder jaar afronden: 3 tips

Nog even en dan is het toch echt zomervakantie. Kijken jij en je leerlingen er al naar uit? Je leerlingen hebben een zwaar jaar achter de rug, waarin ze veel individueel hebben gewerkt. Extra belangrijk om aandacht te besteden aan het jaar afronden. Weet jij al hoe je dat gaat aanpakken? In deze blog alvast drie tips om het schooljaar fijn af te ronden met jezelf en je leerlingen.

Een afscheidsritueel geeft houvast

Rituelen zijn al eeuwenlang belangrijk in onze samenleving. We gebruiken rituelen om betekenis te geven aan bepaalde momenten in het leven. Ook kunnen ze houvast geven bij een overgangsperiode, bijvoorbeeld de overgang naar een nieuw schooljaar. Een afscheidsritueel zorgt ervoor dat je leerlingen meeneemt in het afsluiten van een hoofdstuk en de overgang naar een nieuwe situatie. Het geeft hen de ruimte om ervaringen uit te wisselen over hoe ze de afgelopen periode hebben ervaren. En ook voor jezelf is een afscheidsritueel belangrijk, met een terugblik op dit jaar en een aanmoediging voor volgend schooljaar.

Mentorplan

Rapporten schrijven, oudergesprekken voeren en je klaslokaal moet nog schoon. De laatste weken van het schooljaar zijn best hectisch. En dit schooljaar misschien nog wel meer dan anders. Het jaar afronden, hoe doe je dat met een fijn gevoel? Blik eerst terug op het afgelopen schooljaar. Maak drie kolommen. Schrijf in de eerste kolom op waar je trots op bent. In de tweede kolom wat je graag beter wilt doen en in de derde kolom hoe je dat gaat doen. Zo maak je alvast een begin met een plan voor volgend schooljaar. Je plan verder invullen? Het onderdeel Mijn mentorplan in de Zomerspecial geeft je handvatten om een stevig plan te maken voor jouw komende mentorjaar.

→ Download gratis de Tumult Zomerspecial 20/21 (kennismakingseditie)

Mentorgesprekken

Je hebt waarschijnlijk nog honderd to do’s op het lijstje ‘jaar afronden’ staan. Hoe fijn is het dan als jouw leerlingen hun eigen mentorgesprekken voorbereiden? En natuurlijk is het ook erg goed voor de leerling om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn/haar eigen gesprek. Met de lesbrief ‘Neem de leiding in je mentorgesprek’ in de Zomerspecial bereiden je leerlingen zich (samen met hun ouders/opvoeders) voor op hun mentorgesprek. Ze denken bijvoorbeeld na over welke onderwerpen uit de afgelopen periode ze willen bespreken en waar ze volgend schooljaar aan willen werken.

Zomerspel

Naast gesprekken, evaluaties en plannen kan een gezellig spel om het jaar af te ronden niet ontbreken. Organiseer een spelletjesmiddag, waarin leerlingen hun favoriete gezelschapsspel meenemen. Of speel het spel ‘Zomerse mysteries‘ uit de Zomerspecial met de klas. Hierin moeten de leerlingen achter de oplossing komen van een aantal vreemde mysteries. Luisteren, samenvatten en doorvragen is cruciaal. Ook leuk om online te spelen.

Ik ben benieuwd hoe jij het schooljaar gaat afronden. Laat je een reactie achter in de comments? En ben je benieuwd naar onze tips en de ideeën van andere mentoren voor het nieuwe schooljaar?  Boek dan een inspiratiesessie en laat je inspireren! In deze blog lees je er meer over. 

Gemaakt door:

Over deze les

Vragen?

Over deze les of blog of iets anders? We helpen je graag!

Actuele lessen

We delen regelmatig actuele lessen die je direct in je lessen kunt gebruiken. Je vindt ze onder het menu-item Actuele lessen, aan de linkerkant. Wil je op de hoogte blijven van nieuwe lessen? Vul je gegevens in en we sturen je een mailtje als er een nieuwe les klaarstaat.

Welkom!

Heb je hulp nodig? Of heb je vragen of opmerkingen over deze omgeving of het lesmateriaal van Tumult? Vul het contactformulier in. Dan helpen we je op weg.

Aan de slag met Tumult

Klik op de afbeelding van het fonds waar je mee werkt om de praktische informatie te downloaden.

Studievaardigheden
Sociaal-emotionele vaardigheden
LOB
LOB
Praktische informatie voor ouders

Digitaal werken met Tumult

In deze video leggen we uit hoe onze digitale omgeving werkt en waar je alles wat je nodig hebt voor je mentorlessen kunt vinden.

Werken met onze interactieve powerpoints

In sommige van onze lessen vind je interactieve PowerPoint presentaties. Ben je benieuwd hoe deze lessen werken? Lees de instructie.

Docentenhandleidingen

Met onze kant-en-klare docentenhandleidingen wordt het voorbereiden van je lessen een makkie! In onze digitale leeromgeving kun je de lesvoorbereidingen direct gratis downloaden. Wil je liever een papieren lesvoorbereiding? Bestel een voordelig docentenpakket (leerlingenwerkboek + docentenhandleiding) in onze webshop.

Maak een vliegende start in 2024 met onze laatste actuele lessen

Gratis webinar op 7 september om 15:00

Werken met Tumult

In één uur vertellen we je over de opbouw en inhoud van onze werkboeken, het digitale aanbod en meer!

Tumult werkboeken

Welkom!

Leuk dat je aan de slag gaat met Tumult. Benieuwd hoe onze digitale omgeving precies werkt? In deze video leggen we het uit en ontdek je waar je alles wat je nodig hebt voor je mentorlessen kunt vinden.

Wil je deze uitleg liever niet volgen? Klik dan rechtsboven op het kruisje. Je kunt via het vraagteken rechtsonder deze uitleg altijd opnieuw starten.

Tumult Academy

Naast actuele lessen en werkboeken, vind je op onze memberomgeving sinds dit schooljaar ook Tumult Academy: online leerpaden en trainingen op school. Speciaal voor mentoren. Je kunt gratis een kijkje nemen in Tumult Tour.

Meer vragen?

Je kunt deze informatie altijd teruglezen via het vraagteken-icoontje rechtsonder in je scherm. Ook lees je hier meer praktische informatie per fonds, ontdek je hoe je docentenhandleidingen kunt aanvragen en wat je moet doen als je er niet uitkomt. 

Heel veel succes met de mentorlessen!